Met Jan langs de Gelrese adel 16-12-2021

16 december 2021 18:58

Pieterpad, etappe van Laren naar Vorden (14 km)

Het is donderdag 16 december en ik ga met Thea en Michiel een stukje van het Pieterpad lopen. De dag begon behoorlijk mistig, maar dat verbeterde al snel. Ik zal me zelf even voorstellen mijn naam is Jan Zitman en op de middelbare school is er een hechte vriendschap met Peter (de man van Thea) ontstaan die nu al 50 jaar voort duurt. Over het verleden zullen we het maar niet hebben, want ik heb beloofd me te beperken tot een korte samenvatting. We zijn gestart bij Peter en Thea thuis, waarna we vertrokken we naar Zutphen naar het IJsselpaviljoen. Daar hebben we voordat we gingen wandelen eerst even een relaxte lunch genoten. De tourgids Michiel heeft ons vooraf zeer goed geïnformeerd en kwam ons om 13:00 u ophalen om ons naar de start te brengen.

Zutphen is gesticht in de 9e eeuw door Karel de Grote. Later in handen gekomen van de Bisschop van Utrecht en door een huwelijk onderdeel van Gelre geworden en vervolgens ingelijfd door Holland. In de Gelrese tijd werd het een belangrijke handelsstad (Hanzestad). Dat is te merken aan de vele kastelen en landgoederen in de omgeving.

De wandeltocht begon nabij het Twentekanaal, in 1938 met de hand gegraven als werkverschaffingsproject voor het transport van Limburgse kolen naar de Twentse textielfabrieken. Onderdeel van de tocht was het oversteken bij het hoogtepunt van de tocht, het trekpontje over het Twentekanaal.

Het tempo waarop dat ging was een beetje verassend voor mij, ik ben van nature namelijk niet zo’n loper. Na het passeren van de brug (?) over het Twentekanaal was de tocht richting landgoed Velhorst waar een van de vriendjes van de graaf woonde.

Door de bossen liepen we naar Vorden met als doel kasteel Vorden. Langs de route zagen we verschillende prachtige landhuizen en landerijen, duidelijk gebouwd in gouden tijden. Veel mooier waren de gesprekken die wij onderweg hebben gevoerd. Opvallend mooi waren de vele paddenstoelen die stonden te pronken op de oude boomstronken en natuurlijk de mensen waarmee ik deze wandeltocht maakte. Tot slot hebben we na 10 km lopen net voor sluitingstijd in Vorden nog een warme chocolademelk kunnen drinken.

Ik dank Michiel in het bijzonder voor de voortreffelijke voorbereiding en de gave om een tocht van 14 km in de gewandelde 10 km te persen, zonder in te leveren op de kwaliteit van de route. Misschien heeft dit te maken met het trekpontje?

Thea en Michiel, het was een onvergetelijke dag, succes met de volgende etappes.