Zoek de grens op, Voor Mannen Tegen Prostaat kanker, Rondje Limburg

Wij komen in actie voor kankeronderzoek

Opgehaald

8.115
115% bereikt van het totaalbedrag € 7.000

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland en de tweede oorzaak van kanker
gerelateerde sterfte.

Zelf val ik, en een aantal mannen die meefietsen in de doelgroep; Mannen vanaf 45 jaar die te maken krijgen met onregelmatigheden aan hun prostaat.

Daarom willen wij dan ook aandacht vragen voor prostaatkanker. Regelmatig worden prostaatklachten niet verteld, schaamt men zich. 

Door met een groep fietsers  zaterdag 22 juni de grens op te zoeken en een rondje Limburg te fietsen 410 kilometer, gaat al het verzamelde geld naar een hier beneden omschreven onderzoek tegen prostaatkanker.

Verder nodigen wij, een ieder uit om een gedeelte of helemaal met ons mee te fietsen. Zodat we samen in actie komen tegen prostaatkanker.

Voor verdere info om mee te fietsen, klik door naar mijn teamleden pagina op deze site.

Onderzoek door Dr Bergman;

In ongeveer een derde van de genezen patiënten zal de ziekte op termijn weer terugkeren. Bij andere patiënten worden al uitzaaiingen gevonden bij diagnose. Patiënten met uitzaaiingen, kunnen worden behandeld om toename van de ziekte te voorkomen of uit te stellen, maar niet meer worden genezen.

Prostaatkankercellen hebben het mannelijk hormoon testosteron nodig om te kunnen groeien. De meest effectieve behandeling van uitgezaaide prostaatkanker is het verlagen van de testosteronspiegels in het bloed, tot zeer lage waarden. Helaas zal er na gemiddeld 2 jaar weer toename van de ziekte ontstaan. In deze periode hebben de prostaatkankercellen geleerd ‘om te gaan’ met de zeer lage testosteronspiegels.

We weten dat het resterende testosteron anders is dan het testosteron dat in de zaadballen wordt gemaakt. In dit onderzoek kijken we naar de betekenis hiervan voor prostaatkankercellen. Dit zal onderzocht worden in een grote collectie bloedsamples van patiënten. Het beter begrijpen van het ontwikkelen van deze ongevoeligheid voor een zeer laag testosteron en de ontwikkeling hiervan in vroeg stadium kunnen aantonen, kunnen de vooruitzichten van prostaat kankerpatiënten belangrijk verbeteren.