Bakken met muziek voor een phyllodes tumoren

26 december 2023 17:55

 

In 2013 werd Marloes van Esterik ziek. Ze bleek phyllodes te hebben, een zeldzame vorm van borstkanker. De ziekte bleek zó zeldzaam te zijn dat er geen behandelprotocol voor was, tot verbijstering van Marco en Marloes. Een specialist bij het Antoni van Leeuwenhoek, met wie contact was gezocht, gaf aan dat ze graag een protocol wilde schrijven, maar dat daar geen geld voor was. “Dan moeten wij dat geld maar gaan regelen”, dachten Marloes en Marco.

Omdat Marco vijfendertig jaar bakker is geweest, wist hij ook meteen hoe hij geld wilde gaan ophalen. “Ik kon het bakken niet laten en heb in mijn garage een klein bakkerijtje gebouwd waar ik allerlei verschillende luxe broden maak”, zegt Marco. Hij verkoopt de broden bij allerlei acties en op braderieën. Daarnaast worden de “broden van Marco” door het patiëntenplatform steeds vaker gebruik als relatiegeschenk. Elke keer blijkt dan weer dat er gen beter PR-middel dan een heerlijk brood is.

Maar Marco en Marloes stopten daar niet. Zij en hun kinderen zijn grote muziekfans en gaan vaak naar concerten, waar ze verschillende artiesten hebben leren kennen. Inmiddels hebben ze bij hen in huis al 10 huiskamerconcerten georganiseerd, onder meer van Bertolf, Stefanie Struik, Ed Struijaart en Yorick van Norden. Ook met deze concerten wordt geld ingezameld. Daarnaast nemen Marco en Marloes sinds ongeveer een jaar een prachtige gitaar mee naar concerten en vragen artiesten deze gitaar te signeren. Marco: “als die gitaar vol is gaan we ‘m verkopen, en we hopen natuurlijk op een grote klapper.”

Inmiddels is het geld nodig om het protocol te schrijven al ruim bij elkaar en als alles goed gaat wordt het protocol begin 2024 van kracht. “We zijn het eerste land in Europa met een richtlijn voor Phyllodes”, zegt Marco. Ook wordt geprobeerd het onderwerp op de agenda van een internationaal congres te krijgen. Marco: “Inmiddels kennen we verschillende internationale specialisten, die we met elkaar in contact brengen.” Het onderwerp komt waarschijnlijk ook op de agenda van een internationaal congres. Marloes heeft gelukkig geen last meer van haar phyllodes, maar Marco is nog lang niet uitgebakken.